Een veranderbarometer als indicator voor organisatieverandering?
Ieder mens is uniek. Uniek in denkbeelden, uiterlijk, wensen, ervaringen enzovoort. Zo kijkt ook ieder mens net weer op een andere manier naar zijn werk en de organisatie waarin deze werkzaam is. De één is enorm enthousiast en staat op het punt om te starten bij een internationale organisatie, waar de ander al 40 jaar bij dit van oorsprong kleine familiebedrijf werkt. Net zo anders is ieders persoonlijke leven.
Met al deze verschillende uitgangspunten wordt binnen een organisatie een barometer aan fases gevormd. Deze veranderbarometer geeft weer waar de verschillende medewerkers staan in hun eigen groei, of zij momenteel al veel verandering ondergaan. En of zij wel/niet open staan voor bepaalde veranderingen die in de organisatie op stapel staan.
Door voor, tijdens en na een organisatieverandering een beeld op te maken van deze barometer kan tijdig worden gezien of de medewerkers zich wel prettig voelen binnen de organisatie en bij bepaalde verandering. Wellicht is tijdige sturing voldoende om medewerkers weer mee te krijgen. Wellicht is het echter überhaupt nog te vroeg om met verandering te beginnen omdat spanningen de boventoon voeren in het bedrijf.
Vijf groeifasen
De barometer bestaat uit vijf groeifasen. Hoe hoger de score op één van de groeifases, hoe beter die fase de huidige emotionele toestand van de medewerker met betrekking tot de organisatie weergeeft. De verschillende omschrijvingen maken duidelijk waar de medewerker staat. In het leven van de persoon behorend tot onderstaande uitslag bestaat een zekere mate van spanning, persoonlijk of professioneel. Die spanning zorgt dat deze persoon zeer waarschijnlijk niet in het diepe zal springen bij vraag naar verandering. Eerst dienen deze spanningen verholpen te worden voor de weg weer vrij is voor nieuwe mogelijkheden.
Met het inzicht dat deze veranderbarometer naar boven haalt ben je als manager of leidinggevende beter in staat om richting te geven aan verandering en de mensen het type aandacht te geven dat zij nodig hebben om de sprong te wagen die jij van ze vraagt.