Hoe flexibel zijn jij, je team en organisatie bij verandering?
Organisaties willen steeds meer flexibel kunnen inspelen op de continue veranderingen bij hun klanten en markten. Ze willen ‘agile’ zijn met een flexibele organisatie structuur. Minstens zo belangrijk is dat de medewerkers flexibel zijn en ze moeten hun flexibiliteit kunnen meten, ontwikkelen en verbeteren. Zodat zij in de flexibele team of organisatie structuur goed kunnen samenwerken om alle veranderingen aan te kunnen.
Leid jij verandering vanuit rationeel of emotioneel perspectief?
Onze hersenen kun je zien als twee helften met ieder een verschillende manier van denken. Daarbij is ieders brein uniek. De één heeft een sterker ontwikkelde linkerhelft en de ander heeft meer nadruk op rechts. Dit heeft invloed op denkpatronen en gekoppeld gedrag van een persoon. Het maakt je tot een woorden denker of beeld denker. Of iemand die veel ‘nadenkt’ i.p.v. iemand die veel ‘doet’. Het heeft ook een sterke invloed op jouw reactie op verandering. Kijk je bij een verandering van je team of organisatie naar de grote lijnen ‘het bos’ of kijk je meer naar details ‘de bomen’?
Verbeelding en emotie
De rechter hersenhelft is sterk in analoog denken. Het ziet het grote geheel, ‘het bos’ en denkt in beelden en plaatjes. Er is een sterk ruimtelijk inzicht. Het is het gebied van verbeelding, fantasie en kansen zien. Mooie dingen waarderen, filosoferen en betekenis geven aan zaken. De rechter hersenhelft is uitermate intuïtief. Het vult gaten op door plotselinge inzichten. Deze zijn vaak gebaseerd op onvolledige informatie, systemen, modellen, gevoelens of verbeelding.
Woorden en realiteit
De linker hersenhelft is sterk in digitaal denken. Het is het gebied van de logica, details, kijkt naar ‘de bomen’ in het bos en analytisch denken. Het is tijdgevoelig en duidt alles aan met woorden, namen, symbolen en definities. De linkerhelft wordt vaak gezien als de rationele kant: conclusies worden getrokken op basis van feiten, details, getallen en logische gevolgtrekkingen. Het is sterk in het herkennen van patronen, rekenen en wetenschap en levert vooral praktische en gegronde oplossingen.
Persoonlijke, Team en Organisatie flexibiliteit
Jouw mentale flexibiliteit bestaat uit jouw vermogen om tussen de linker en de rechter hersenhelft te switchen. Zodat je kunt ‘inzoomen’ en ‘uitzoomen’ bij veranderingen om een totaalbeeld te krijgen. Je flexibel kunt opstellen i.p.v. te fixeren op één beeld, één gedachte, één mening, één gevoel. En je niet het risico loopt om vast te lopen en de verandering als een bedreiging ziet.
In een team en organisatie bepalen de mensen de mate van flexibiliteit. Als je de mentale flexibiliteit van het hele team of de hele organisatie begrijpt kun je hier gebruik van maken om iedereen vanuit zijn of haar kracht aan te spreken. Het is belangrijk om daarbij de denkpatronen van collega’s te begrijpen en te kunnen voorspellen zodat je ze op de juiste manier kan inspireren. Ook helpt het jou om jouw team of organisatie op de juiste manier aan te sporen in tijden van verandering. Want moet je veel samen bespreken en een gedetailleerd plan van aanpak maken? Of juist veel laten gebeuren, een beetje chaos creëren en elk moment inspelen op de kansen die er zijn? Dit maakt het verschil tussen een inspirerend en succesvol verandertraject waar mensen zichzelf kunnen zijn en een onsuccesvol traject waar teveel van de medewerkers wordt gevraagd.
Krijg direct inzicht in de mentale flexibiliteit van jouw organisatie
Inzicht in de flexibiliteit van jouw, je team, je organisatie krijg je door gebruik te maken van de Scan. Samen met de andere 8 indicatoren geeft de People Change Scan jou de juiste handvatten voor succesvolle verandering. Van de hele organisatie, specifiek jouw team of van jou persoonlijk.