Hoe meet je cultuur? Met een cultuurscan!
De Belastingdienst heeft een cultuurprobleem. Als je dat wilt aanpakken moet je allereerst inzicht hebben in de huidige cultuur. Dat betekent dat je die moet kunnen meten en dat je er met elkaar over moet kunnen praten, anders gaan alle betrokkenen vanuit hun eigen beeld of gevoel naar de cultuur van de organisatie kijken. Om geen Babylonische spraakverwarring te krijgen, moet je dus vanuit één model in één taal over cultuur kunnen praten.

Als je bijvoorbeeld wilt weten wat je gewicht is, heb je ook meetinstrumenten nodig en een norm. Je gebruikt daarvoor een weegschaal en je spreekt af of je je gewicht in kilo’s meet of in stones.
Geen gemeenschappelijk beeld
Aan de financiële kant hebben we duidelijke afspraken: wil je ermee werken, dan gebruik je het model van de balans, dat is voor iedereen hetzelfde. Het model van de organisatiestructuur is een top-downstructuur die je verbeeldt met hokjes. Maar gaat het over cultuur, dan begint iedereen maar wat te praten over gedrag of wat ze zien van de buitenkant. Er is geen gemeenschappelijk cultuurmodel binnen bedrijven of onderling. Het kan best zijn dat iedereen een beeld heeft, maar dat is geen gemeenschappelijk beeld.

Je zit er middenin
Daarnaast is het moeilijk om een cultuur te beschrijven waar je zelf middenin zit. Het is bijvoorbeeld ook heel lastig om de cultuur van Nederland te beschrijven voor een Nederlander. Als je niet dezelfde taal spreekt of hetzelfde meetinstrument en hetzelfde model gebruikt, blijft het een heel persoonlijke discussie, waarbij je persoonlijke beelden en meningen uitwisselt. Je kunt het als Nederlanders gemakkelijker eens worden over wat de Engelse of Duitse cultuur is.
Managers zien de cultuur in hun organisatie als normale gedragingen en de standaardmanier van werken, die er altijd al was. Dan vind je het bij de Belastingdienst bijvoorbeeld normaal dat iedereen gezien wordt als fraudeur totdat het tegendeel bewezen is.
Geen kennis en geen model
Als je dan bovendien geen model hebt met de bijbehorende opleiding en achtergrondkennis, kun je niet meten wat de cultuur is. Net zoals je voor een goed gebruik van taal eigenlijk verstand moet hebben van de grammatica.
Cultuur is de faalfactor
Veel managers beginnen maar gewoon te veranderen. Daarom mislukt 70% van de veranderprojecten en maar liefst 90% van de digitale transformaties, blijkt uit onderzoek van de IMD Business School. Kijk maar naar Blokker, Hema en reisbureaus: heel veel bedrijven hebben heel veel moeite met die digitale transformatie.
En de belangrijkste factor van die mislukkingen is cultuur. Al die andere factoren, zoals ICT, structuur, financiën en strategie, daar komen mensen wel uit. Dat houdt in dat ze vooral niet weten hoe ze met die cultuur moeten omgaan. En als je niet weet wat er aan de hand is, hoe kun je het dan oplossen?
De People Change Scan
People Change heeft wel een cultuurmodel en daarop is de People Change Scan gebaseerd. Onze consultants hebben specifieke opleidingen over transformatie gevolgd – sterker nog, we leiden zelf mensen op. Met onze scan meet je de cultuur en creëer je tegelijk een gezamenlijke taal op basis van een duidelijk model. Zo kom je er heel snel achter wat je moet veranderen, ontwikkelen en verbeteren.

Makkelijker én leuker
Met de People Change Scan kun je de ontwikkeling van je cultuur veel beter meten, bespreken, ontwikkelen en veranderen. Hopelijk kiest de Belastingdienst ook om hun cultuur meetbaar te veranderen naar een organisatie die burgers vertrouwt totdat het tegendeel bewezen is. Die het voor iedereen echt makkelijk maakt en de mensen elke dag daaraan met veel plezier aan kunnen werken.
Wil je ook inzicht in de cultuur in jouw bedrijf?