Leidinggeven aan Coronavirus Transformatie
“Waar staan we nu in deze transformatie? Hoe kunnen we hier het beste mee om gaan?” Het is een vraag die we vaak van onze klanten krijgen, net zoals de wereldleiders zich dat nu afvragen bij de transformatie die het coronavirus hen dwingt te maken.
Wij komen vaker bij onze klanten in situaties terecht waarbij een transformatie moet plaats vinden of al plaatsvindt. Dan overlijden er gelukkig geen mensen, maar ze moeten vaak ook moeilijke beslissingen nemen over de nieuwe strategie, structuur, cultuur en de mensen.

Onbewust onbekwaam
Wij hebben een specifiek transformatiemodel ontwikkeld met vier fasen van transformatie. De eerste fase van een transformatie is dat je ‘onbewust onbekwaam’ bent en dat je dus niet weet dat je moet gaan transformeren. Je ervaart dat alles goed gaat en je hebt geen idee dat er een grote verandering aankomt. Dit was de fase toen het coronavirus in China huishield en wij in Nederland nog dachten dat het daar zou blijven, op basis van het vorige virus SARS, dat in China was begonnen en toen niet in Nederland was gekomen. Een maand geleden ging alles ook heel goed in Nederland, draaide de economie op volle toeren, waren we druk bezig om het milieu op orde te krijgen en was de belangrijkste economische vraag of wel of niet vijftig miljard euro extra zouden gaan lenen.
Bewust onbekwaam
De tweede transformatiefase is ‘bewust onbekwaam’ en dat je je dus bewust bent dat er iets fout gaat en er snel een verandering moet plaatsvinden. In die fase zitten wij nu in Nederland, omdat het coronavirus in ons land en Europa is aangekomen en voor veel zieken en helaas ook doden zorgt. Deze fase is erg lastig, omdat we niet goed weten wat we tegen het virus moeten doen en er nog geen oplossing voor hebben. Het is ook een frustrerende fase, waar we heel veel onderzoek moeten doen, veel nieuwe dingen moeten uitproberen, om uit te vinden wat werkt. Een fase waarin veel fout gaat, omdat we nog niet goed weten wat de juiste weg is naar de oplossing. We maken kleine stapjes vooruit en soms gaan we twee stappen vooruit om weer één stap achteruit te moeten zetten. We moeten ook ons oude gedrag loslaten en nieuw gedrag aanleren om in de nieuwe situatie effectief te kunnen zijn. Zoals we nu allemaal aan het leren zijn om anderhalve meter afstand van elkaar te houden en veel vaker onze handen moeten wassen.
Bewust bekwaam
Wanneer we doorzetten komen we in de derde fase: ‘bewust bekwaam’. In deze fase heb je de juiste oplossing gevonden voor je probleem en weet je veel beter wat je wel en niet moet doen. Bij het coronavirus hebben we dan de juiste aanpak, een geneesmiddel en een vaccin gevonden, waarmee we het virus onder controle hebben.
Onbewust bekwaam
Als we de nieuwe aanpak volgen en die blijven gebruiken dan komen we in de vierde transformatiefase: ‘onbewust bekwaam’. Hier weten we automatisch wat we moeten doen en zijn we getransformeerd naar een nieuw niveau waar we effectief kunnen omgaan met het nieuwe normaal.
8 tips voor rust in de tweede fase
De moeilijkste transformatiefase is de tweede fase, waar Nederland nu in zit met het coronavirus, omdat we nu nog niet precies weten hoe we de huidige, zeer uitdagende situatie moeten oplossen. Dit geeft onzekerheid, onrust en angst, waardoor we de neiging kunnen krijgen om heel hard van alles te gaan doen – vechten – of in paniek te raken en onszelf verlammen – vluchten. De kunst is om in deze fase rustig te blijven. Bij People Change hebben we ontdekt dat een aantal tips heel goed werkt:
- Focus op wat je wel kunt doen in de huidige nieuwe situatie en veel minder of niet op wat je niet kunt doen. Kijk wat je in je organisatie, in je team als leidinggevende of professional wel kunt doen, want dat geeft energie, richting en de oplossing.
- Geef je beste mensen en je experts de meeste verantwoordelijkheid en het meeste budget, want zij zijn nu het meest geschikt om de oplossing te vinden. In deze fase wil jij je beste mensen voorop laten lopen. Daarbij gaat het om kennis en kwaliteit en niet om hiërarchische positie in de organisatie.
- Maak met je collega’s een duidelijke visie op een vision board met persoonlijke en professionele activiteiten die jullie graag willen doen en waar iedereen beter van wordt.
- Richt je op de feiten en experts om de realiteit waarin je je bevindt zo goed mogelijk te begrijpen. Hoe beter je die begrijpt, hoe sneller je vaak de juiste oplossing vindt.
- Accepteer de realiteit dat het veel tijd zal vragen om de oplossing te vinden en succesvol te implementeren. Een transformatie is vaak geen sprint, maar meer een marathon.
- Onderzoek verschillende opties tegelijk, zodat je kunt zien wat wel en niet werkt. Je kunt in deze fase beter te veel onderzoeken dan te weinig.
- Implementeer stap voor stap. Door kleine stappen te nemen en te investeren, spreid je het risico en budget. Met als voordeel dat je niet meteen je hele budget aan één oplossing kwijt bent. Wanneer je de juiste oplossing hebt gevonden, kun je daar ook flink in investeren omdat je budget over hebt gehouden.
- Vier met elkaar kleine vorderingen en successen. Zo blijf je gemotiveerd terwijl er misschien ook veel dingen fout gaan, omdat je nog aan het leren bent.
Wil je meer weten over onze transformatie-aanpak? Kijk dan naar onze video over transformeren:
Neem contact met ons op, dan kunnen we er samen voor zorgen dat jouw bedrijf en je mensen stap voor stap op de juiste manier door de transformatie heenkomen. Wij wensen alle bedrijven, leidinggevenden, ondernemers en professionals veel sterkte en wijsheid in de huidige corona-transformatie.