Teamleiderschap en teameffectiviteit: hoe krijg je een winnend team?
Hoe verbeter je de effectiviteit en resultaten van je team?
Eén van de grootste ergernissen in een team is dat collega’s bewust of onbewust hun werk niet doen of wanneer teamleden niet met elkaar samenwerken en afspraken niet nakomen. Communicatie loopt dan mis en botsende persoonlijkheden veroorzaken stress in de groep.
Wat kun jij daaraan doen?
Net als in een voetbalteam kun je wel mensen uit het team vervangen, maar daarvan wordt het team niet vanzelf beter. Er zijn meer aspecten dan alleen excellerende spelers. Je loopt het risico dat je teamleden blijft vervangen. Hoe zorg je voor continue teamverbetering met bestaande en eventueel nieuwe teamleden? Hoe zorg jij voor een winnend team? Hoe kan jouw team effectiever samenwerken?
Resultaat voor je team, organisatie en jezelf.
Met een teamanalyse ken je de problemen in het team, waarom bepaalde mensen niet goed samenwerken en hoe je duurzame verandering kunt realiseren.
Elk team bestaat uit verschillende persoonlijkheden met elk hun eigen waarden en wensen. Wil je een team beter laten presteren, dan is het belangrijk om hier inzicht in te hebben. Hoe kun je jouw team aansporen om mee te gaan in de verandering en tot resultaten te komen?
De 3 vragen van een teamanalyse
In de analyse van je team geef je antwoord op drie vragen:
- Waar staat het team nu?
- Waar wil het team heen?
- Hoe komt het team daar?
Is jouw team flexibel, resultaatgericht en werken ze nauw samen of gaat iedereen voor individueel succes? Willen en kunnen ze wel veranderen? Heeft het zin om met dit team de verandering in te gaan?
Pas als iedereen de noodzaak van continu verbeteren inziet én dat zij daar zelf de belangrijkste rol in spelen, krijg je het beste uit het team, overstijgt het team zichzelf en kunnen ze buitengewone resultaten realiseren.
Wat stuurt het gedrag van een team?
Het gedrag van een team wordt gestuurd door de persoonlijke waarden van de teamleden. Hun behoeften aan verbetering, verandering en ontwikkeling zijn de voornaamste reden dat teamverbetering kan slagen of mislukken. Sterke persoonlijkheden die met elkaar botsen zijn een bekend fenomeen in topteams. Dat werkt alleen als er begrip en inzicht is voor elkaars persoonlijkheden, naast vertrouwen in elkaars kennen en kunnen.
Iedereen moet tenslotte op elkaar kunnen vertrouwen om echt samen te werken. Deze band van vertrouwen is fragiel. Je moet het steentje voor steentje opbouwen; vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Een gezamenlijke visie opstellen kan helpen om samen snel verder te komen naar een hoger niveau.
Begin bij de analyse
Het startpunt voor teamverbetering is een gedegen teamanalyse. De People Change Teamscan analyseert de voorkeuren, waarden en gedragingen van de teamleden. Hieruit volgt wat volgens de teamleden zelf de huidige en de gewenste situatie is. Beantwoord voorafgaand aan de teamverbetering de volgende vragen:
- Waar staat het team nu?
- Waar wil het team naartoe?
- Hoe willen we daar komen?
- Wat is voor jullie de definitie van een succesvol team?
- Wanneer hebben wij met elkaar goud gehaald?
Maak vervolgens een Plan van Aanpak om naar de gewenste situatie te komen. Denk overigens niet dat de teamverbetering klaar is met het bereiken van ‘goud’.
Teamleiderschap
Naast medewerking van de teamleden heb je een teamleider of coach nodig die de verbetering, verandering of ontwikkeling juist begeleidt. Een teamleider die verantwoordelijkheid neemt, de teamleden goed begeleidt en op tijd weet in te springen bij terugval en tegenslag. Nieuwe gedragingen en vaardigheden ontstaan niet zomaar en de teamleden hebben motivatie nodig om nieuw gedrag te leren. Net als een sportcoach helpt een teamleider haar teamleden om het beste uit zichzelf te halen, zonder dat ze oververmoeid raken.
Zelfkennis en kennis van teamontwikkeling zijn essentieel voor een topteamleider. Een startend vrijwilligersteam begeleiden is anders dan een ervaren managementteam. Welke stijl gebruik je bij welke mensen? Als coach moet je hierop in kunnen spelen om effectief te zijn. Dat vergt een continue ontwikkeling van de leider zelf: leiderschapsontwikkeling die je opdoet met goede opleidingen en een uitgebreide ervaring.
Hoe win je goud en verder?
Praktijkvoorbeelden van teamverbetering staan in het boek De Excellerende Sportcoach, van Peter Murphy en Rogier Offerhaus. We behandelen de wetenschappelijke analyse, ontwikkeling en verbetering van managementteams en de begeleiding van NCO*NSF topsportcoaches en hun Olympische teams.
De Excellerende Sportcoach
“Coachen wordt een stuk makkelijker als je niet aan iedereen hoeft te trekken maar als de energie uit de mensen zelf komt.”
– Michel van de Heuvel – Trainer-coach Oranje Zwart, 5 x kampioen van Nederland.
Elf bekende en olympische sportcoaches geven hun inzichten hoe je topprestaties met je team kunt realiseren: Ton Boot, Anky van Grunsven, Robert Eenhoorn, Vera Pauw, Henk Kraaijenhof, Sjef Janssen, Susannah Chayes, Joop Alberda en Charles van Commenée.
Meer over Michel van de Heuvel en zijn gebruik van de People Change Scan: Creëer een doorbraak met je team.